11.9.2017 Teho-osasto

Coworkingin juurilla

Berliini. Kaupunki, jossa ihminen läppärin takaa ei kysy, mitä on coworking, vaan mitä coworking spacea suosittelisit.

Unicorn.Berlinin Community Manager Hanna Starchyk kertoo, että erilaisia coworking-tiloja on noussut kuin sieniä sateella parin viime vuoden aikana. Se, kuinka moni noin sadasta coworking-tilasta pysyy, jää nähtäväksi, mutta yhteisöllinen työskentelytapa elää ja voi hyvin.

Mistä kaikki sitten sai alkunsa? Kahvilasta. Berliinin diginomadit kantoivat läppärinsä ensiksi Rosenthaler Platzilla sijaitsevaan St. Oberholziin. Vuosi oli 2005. St Oberholzin Coworking Manager Tobias Kremkau kertoo, että kahviloissa työskentelyn mahdollisti kaksi asiaa: tietokoneista oli tullut kannettavia ja Internetistä langaton. Läppäri ja latte oli “cool”, ja pioneerien perässä myös muut toivat koneensa kaksikerroksisen kahvilaan pitkän pöydän ääreen.

Sitten alkoi tapahtua. St. Oberholzissa perustettiin firmoja, haettiin inspiraatiota ja tehtiin kauskantoisia päätöksiä. Siellä on luotu SoundCloud, keksitty kylmästä kahvista trendikkään tehnyt Coldbrew, ja huhujen mukaan tehty sopimukset Zalandon sijoittajien kanssa, mutta se saattaa olla urbaani legenda.

Oli miten oli, kahvila vastasi asiakkaiden tarpeisiin ja alkoi kehittää coworking-tiloja rakennuksen yläkertaan. Tätä nykyä niitä on kahden kahvilakerroksen lisäksi kolmessa yläkerroksessa, joista ensimmäinen on yksin työskentelyä varten, toinen ryhmille ja kolmas neuvottelutiloja. Käyttö perustuu luottamukseen, kameroita ei ole. Kremkau kertoo, että toisinaan viikonlopun aikana kalusteet on järjestetty luovasti uudelleen, mutta vaurioita tai varkauksia ei ole ollut.

Yhteistyötä kilpailun sijaan

Berliinin lukuisat coworking-tilat tekevät yhteistyötä ja sparraavat toisiaan. Toinen tunnettu coworking-tila Betahaus on saanut alkunsa St. Oberholzissa. Coworking Managerin työnsä lisäksi Tobias Kremkau konsultoi ja auttaa muita coworking-tilojen perustajia. Viime viikolla Berliinin coworking-tilat järjestivät yhteisen festivaalin, jolloin coworking-tiloihin ja niiden tapahtumiin pääsi tutustumaan ilmaiseksi.

Perjantaiaamuna osallistuin St. Oberholzin esittelyyn, ja minut kutsuttiin saman tien Founders’ Breakfastille, jossa coworking-tilojen perustajat vaihtoivat kuulumisia ja pohtivat coworkingin tulevaisuutta. Se on kuulemma maaseudulla ja hiihtokeskuksissa. Alpeille voi tätä nykyä mennä “työlomalle” hiihtämään ja työskennellä samalla coworking spacessa. Mutta ehkä Tampereella pysyttelemme kuitenkin yliopiston ja hautausmaan välissä.

Torstaina Unicornissa tupa oli täynnä taiteilijoita ja luovien alojen yrittäjiä. Tapahtumassa puhuttiin taiteen markkinoinnista ja keinoista tehdä omaa työtä tunnetuksi verkossa. Perjantai-iltana JuggleHUBin Storytelling-workshopissa taas käsiteltiin tarinankerrontaa videon ja tekstin keinoin mobiililaitteissa, mikä on järkevää, sillä osa teistäkin teistäkin saattaa lukea tätä mobiilissa.

Jahka tutustun workshopissa käytettyyn Oolipo-sovellukseen, voi hyvinkin olla, että otamme sen käyttöön Teho-osastolla. Sitä tärkeämpää kuitenkin oli yhteistyö ja positiivinen asenne. Missään näistä tapahtumista kukaan ei kertaakaan kysynyt, ketkä ovat kilpailijoita. Sen sijaan pohdittiin, miten asioita voi tehdä toisin ja yhdessä. Siinä on iso ero.

Hoi kääntäjät!

Ihan kohta vietetään taas kansainvälistä kääntäjienpäivää, joka järjestetään tänä vuonna Tampereella, aivan Teho-osaston naapurissa, tarkalleen ottaen 250 metrin päässä.

Merkitsehän jo kalenteriisi:

  • Perjantaina 29.9. Teho-osastolla on avoimet ovet Kääntäjienpäivän kunniaksi. Pistäydyhän meillä lounastauolla, tekemässä töitä tai ihan vain moikkaamassa meitä! Löydät Teho-osaston myös yliopistolta itse tilaisuudesta, tulemme sinne näytteilleasettajina.
  • Lauantaina 30.9. jatkamme Kääntäjienpäivän teemaa ja järjestämme ihka ensimmäisen Kääntäjien brunssin ja speedmentoroinnin kääntäjä-yrittäjille, opiskelijoille ja ihan kaikille asiasta kiinnostuneille. Jaa että mikä speedmentorointi? Siitä lisää seuraavassa uutiskirjeessä! Mutta merkitsehän kalenteriisi Teho-osasto jo lauantaille 10–13.