3.6.2017 Teho-osasto

Yhteisön voima

Mistä yhteisöllisissä työtiloissa on oikein kyse? Miksi tällaisia tarvitaan, kun töitä voisi tehdä kotoa tai omalta toimistolta käsin? Mikä on se salainen ainesosa, joka tekee yhteisöllisistä työtiloista jotain erityistä?

Nimikin sen jo kertoo, co-working space on ennen kaikkea yhteen hiileen puhaltamista ja yhteistyön voimaa. Yhteisöllinen työtila ei muodostu pelkistä seinistä ja työpöydistä tai satulatuoleista. Vaan kaikesta siitä ihmeellisestä, jota tilassa tapahtuu. Synnytetään uusia ideoita, muodostetaan uusia tiimejä, opitaan toisilta. Tehdään yhteistyötä sen sijaan, että kilpailtaisiin keskenään.

Yhteisöllinen työtila on yhtä kuin jäsentensä summa. Siksi me Teho-osastolla panostamme erityisesti niihin yhteisiin juttuihin, jotka lujittavat yhteishenkeä ja ruokkivat uusia ideoita. Luvassa on ainakin viikottaisia aamiaistuokiota ja kerran kuukaudessa järjestettäviä tapahtumia, joihin muutkin kuin jäsenemme ovat tervetulleita.
Tutustu nettisivuihimme!

Yhteisöllisten työtilojen lyhyt historia

Yhteisöllisten työtilojen edeltäjinä voidaan pitää nk. hackerspaceja, yhtenä ensimmäisistä Berliinissä sijaitsevaa C-base-yhdistystä. Varsinaisen yhteisöllisten työtilojen historian voidaan katsoa alkaneen vuonna 1999, kun Bernie DeKoven käytti termiä co-working ensimmäistä kertaa kuvaillessaan tietokoneiden mahdollistamaa uudentyyppistä yhteistyöhön pohjautuvaa työskentelytapaa. Samana vuonna toimintansa aloitti alan uranuurtaja, 42 West 24 New Yorkissa.

Euroopan ensimmäinen yhteisöllinen työtila, Schraubenfabrik, avattiin Wienissä, Itävallassa, jo pari vuotta myöhemmin vuonna 2002. Schraubenfabrik kutsui itseään nimityksellä UnternehmerInnenzentrum, sananmukaisesti yrittäjien keskus.

Tänne Pohjolaan yhteisölliset työtilat löysivät tiensä nopeasti, sillä jo samana vuonna avattiin Tanskan ensimmäinen yhteisöllinen työtila, LYNfabrikken, joka yhdisti kahvilan ja toimistotilan. Vuodesta 2006 alkaen yhteisöllisten työtilojen määrä maailmassa on lähes kaksinkertaistunut vuosittain. Erään arvion mukaan vuonna 2016 maailmassa oli jo noin 10 000 yhteisöllistä työtilaa.

Jonkin aikaa kesti, että co-working space käsitteenä vakiintui maailmalla. Wikipedia-artikkeli kyseisellä otsikolla julkaistiin 2007 ja ensimmäinen lehtiartikkeli aiheesta The New York Timesissa helmikuussa 2008.

Kohti yhteisöllisempää tulevaisuutta

Yhteisöllisyys kukoistaa monella eri elämänalueella ja siitä ponnistaa moni tämän päivän menestystarina – AirBnB, Uber, Ravintolapäivä. Yhteisöllisen työskentelyn tulevaisuus näyttää värikkäältä ja valoisalta. Koska työskentelykulttuuri on murroksessa ja yhä useampi meistä tekee töitä yksin yrittäjyyteen rinnastettavissa työsuhteissa ajasta ja paikasta riippumattomina, voidaan muodostaa uudenlaisia työyhteisöjä. Keskinäisen kilpailun sijaan yhteistyöstä tulee yhteisöjen vahvuus, ja työssä viihtyminen nousee aivan uuteen merkitykseen. Yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen on todettu lisäävän myös työn tuottavuutta.

Vahvuutta ja vapaa-aikaa

Teho-osasto haluaa, että työnteko on sekä mukavaa että tuottavaa, ja työyhteisön jäsenenä tuot omat vahvuutesi yhteisöön ja hyödyt yhteisön vahvuuksista. Konkreettinen paikka virtuaaliselle työlle tuo myös päivärytmin ja antaa vapaa-ajan takaisin, kun työt tehdään yhteisössä ja koti on paikka, jossa voi nauttia rauhassa sellaisista asioista, joista saat iloa ja energiaa elämääsi.

Seuraavassa jaksossa…

Byrokratian pyörät pyörivät erittäin tahmeasti, mutta jospa ensi viikolla voisimme julkistaa teille suuren ja mullistavan uutisen! Pysykää kuulolla!