22.11.2018 Teho-osasto

Osa 3: Opas coworking-työskentelyyn

Tämä blogikirjoitus jatkaa sarjaa “Kaikki mitä olet halunnut tietää yhteisöllisistä työtiloista”.

Mitä on hyvä ottaa huomioon, kun tulee uudelle työpaikalleen ensimmäistä kertaa? Mitä kannattaa ottaa mukaan, miten toimia? Alla vastaukset näihin kysymyksiin ja muutamia muita vinkkejä ensimmäisestä työpäivästä selviämiseen. Kannattaa lukea myös edellinen kirjoitus itselle sopivan coworking-tilan valinnasta.

Tutustu talon tapoihin

Monet läppärityöläiset liittyvät coworking-yhteisön jäseniksi, koska kaipaavat seuraa ja ovat kiinnostuneita verkostoista. Yhteisöllisissä työtiloissa tilan jakamisen lisäksi keskeistä onkin yhteisö, henkilökemiat ja niistä muodostuva yhteishenki.

Suosittelen tutustumaan muihin tilankäyttäjiin, sillä mikään ei piristä päivää niin kuin pikainen ajatusten vaihto. Saman katon alle alkaa usein lähes huomaamatta kerääntyä samanhenkisiä ihmisiä, ja yhteisöstä voi löytää uusia ystäviä tai harrastuskavereita. Erilaisista kontakteista ja kasvavasta verkostosta on usein hyötyä myös oman työn tai yrityksen kannalta.

Osa jäsenistä liittyy yhteisöön lähinnä edullisen työtilan takia. Sekin on ok. Heidän, samoin kuin introverttienkään, ei ole pakko jatkuvasti höpöttää ja verkostoitua, vaan vuorovaikutukseksi riittää hyvin myös kohtelias moikka tullessa ja heippa lähtiessä.

Erilaiset työtavat ja persoonat on usein huomioitu jo suunnittelussa, ja tiloista löytyy erilaisia alueita erityyppiseen työskentelyyn. Hiljaisen työn huoneessa kunnioitetaan muiden rauhaa ja keskitytään kavereita häiritsemättä, kun taas yhteisöllisessä tilassa jutustelu on sallittua ja suorastaan toivottavaa. Myös työpuhelut on hyvä hoitaa niille tarkoitetussa paikassa.

Mukavuus ennen kaikkea. Teho-osastolla kengät jätetään yleensä telineeseen, ja jalkaan vedetään villasukat.

Mitä pakata läppärilaukkuun?

Yhteisöllinen työtila on melkein kuin mikä tahansa työpaikka – siellä on valmiina kaikki tarvittava ergonomisista huonekaluista keittiövälineisiin. Ja tietysti kahvia ja teetä niin paljon kuin jaksaa juoda.

Mukaan tarvitsee ainoastaan työvälineet, eli useimmissa tapauksissa läppärin tarvikkeineen. Jos tykkäät kuunnella musiikkia työskennellessäsi, varaa laukkuun myös kuulokkeet. Painaville mapeille, isolle näytölle, ynnä muille tarvikkeille kannattaa kysellä sopivaa säilytystilaa.

Kahvi- tai lounastauko työtilan muiden käyttäjien kanssa on yksi coworkingin parhaista puolista. Mukaan kannattaa siis ottaa omat eväät, jotka säilyvät mukavasti keittiön jääkaapissa ja lämpiävät tarvittaessa mikrossa. Vaihtoehtona on ruokailla läheisessä lounaspaikassa tai kipaista lähikaupassa hakemassa äitien tekemää ruokaa.

Vielä muutama käytännön vinkki

Eri coworking-tiloissa on omat käytäntönsä monissa asioissa, ja niistä kannattaa kysellä jo tutustumiskäynnillä. Esimerkiksi meillä Teho-osastolla ei työskennellä ulkokengissä, joten jäsenet voivat halutessaan tuoda omat sisäkengät tai villasukat mukanaan.

Yleisesti ottaen on mukavampaa, kun ulkovaatteet ja kassit ovat järjestyksessä niille tarkoitetuilla paikoilla ja likaiset astiat laitetaan tiskikoneeseen. Jos kahvi on loppu, sitä kannattaa keittää kaikille janoisille, ei vain itselle.

Tilan käytön voi maksaa yleensä joko kortilla tai laskulla, joten vähintään laskutustiedot olisi hyvä olla tiedossa. Mukaan kannattaa varata myös käyntikortteja, sillä coworking-paikoissa voi koska tahansa tulla vastaan potentiaalisia asiakkaita tai yhteistyökumppaneita. Työtilassa on usein myös paikka, johon voi jättää omia käyntikorttejaan ja esitteitään muiden ihailtavaksi.

Keksitkö vielä jotain kysyttävää yhteisöllisistä työtiloista? Kommentoi alle.

Seuraavaa postausta varten olen haastatellut Crazy Town Tampereen coworking-tilan väkeä ja paljastan mm. mistä “hullu kaupunki” on saanut nimensä.

Kirsi / Teho-osasto