25.9.2018 Teho-osasto

Osa 1: Viisi syytä valita coworking

Tämä blogikirjoitus aloittaa sarjamme “Kaikki mitä olet halunnut tietää yhteisöllisistä työtiloista”.

Työskentely yhteisöllisissä tiloissa on nyt in ja tuntuu koko ajan kasvattavan suosiotaan. Monessa mielessä yhteisöllinen coworking-työtila peseekin kotitoimiston ja kahvilan mennen tullen. Mutta mikä ihme on yhteisöllinen työtila ja miksi valita coworking?

Ei mikään toimistokoppi

Yhteisöllinen työtila on paikka, josta kuka tahansa voi vuokrata tilaa työskentelyä varten. Coworking-tilasta ei kuitenkaan vuokrata neliöitä tai huonetta, vaan pikemminkin käyttöoikeutta. Vuokralaisia kutsutaankin usein jäseniksi, koska käytännössä vuokraussuhde on kuntosalijäsenyyden kaltainen.

Useimmiten yhteisölliset työtilat ovat avoimia tiloja, joissa työskentelevillä ei ole vakituisia omia työpisteitä. Saman pöydän ääressä voikin istua yhtä aikaa monen eri alan osaajia, useasta eri yrityksestä.

Ensimmäiset varsinaiset coworking-tilat perustettiin 1990-luvulla IT-osaajien ja luovan alan toimijoiden tarpeisiin. Nykyään jäseniksi ovat tervetulleita kaikkien alojen läppärityöläiset, freelancerit, yksin- tai mikroyrittäjät sekä muut itsensätyöllistäjät tai etätyötä tekevät.

Coworkingin edut

Kaikkein suurin hyöty coworking-tilan jäsenyydestä on se, että sinne voi vain kävellä sisään ja aloittaa työt virittämällä läppärin. Kaikki muu on valmiina. Tässä muutama muu etu:

  1. Edullinen hinta ja joustava vuokrasuhde. Esimerkiksi Tampereella coworking-tilojen kuukausijäsenyyden hinta vaihtelee 195 eurosta 250 euroon kuukaudessa, eikä pitkiä sitoutumispakkoja ole. Oma toimisto maksaa helposti tuplaten ja vaatii usein pitkän vuokrasopimuksen lisäksi remonttia tai uudet kalusteet. Yhteisöllisissä työtiloissa voi usein tutustumiskäynnin puitteissa työskennellä päivän ajan ilmaiseksi, ja satunnaiseen tarpeeseen sopiva päiväkäyntikin maksaa vain noin 25 euroa.
  2. Aina vapaa pöytä ja tarvittaessa omaa rauhaa sekä toimiva nettiyhteys. Monista yhteisöllisistä työtiloista on mahdollista tiedustella paikkaa tai varata työpiste etukäteen, toisin kuin lempikahvilastasi. Samoin coworking-työskentelyyn sisältyvä nopea ja toimiva langaton netti helpottaa kummasti työntekoa. Kahviloissa työnteon haasteina ovat usein myös meteli ja tavaroiden säilytys. Yhteisöllisissä työtiloissa nämäkin on otettu huomioon, ja tilaa löytyy sekä tärkeiden puheluiden soittamiseen että repuille ja takeille.
  3. Kahvia niin paljon kuin jaksat juoda. Yhteisöllisen työtilan palveluihin sisältyvät useimmiten ainakin kahvi ja tee, monitoimitulostin, ergonomiset kalusteet ja tilojen siivous. Lisäksi jäsenten käytössä on keittiö jääkaappeineen ja mikroineen, eli mukaan voi ottaa omat eväät. Jos sen sijaan työskentelisit kahvilassa viitenä päivänä viikossa ja joisit pari noin kahden euron hintaista kahvia päivässä, pelkälle kuumalle juomalle tulisi helposti hintaa 400 euroa kuukaudessa!
  4. Saat enemmän aikaiseksi ja näytät paremmalta. Yhteisöllisessä työtilassa olet vapaa kotitöistä ja perheenjäsenten oikuttelusta. Kotoa poistuminen auttaa paitsi työtehon kasvattamisessa, myös työn ja vapaa-ajan erottamisessa ja siten burnoutin välttämisessä. Se, että aamulla vaihdat pyjaman voimapukuun, auttaa sinua ottamaan itsesi ja työsi vakavasti. Yrityksesikin näyttää paremmalta, kun järjestät asiakastapaamisesi coworkingin pro-meininkiä henkivässä neukkarissa. Liikaa ei kuitenkaan kannata pingottaa, ja pukukoodi yhteisöllisissä työtiloissa on yleensä varsin rento. Ykkösasuste ainakin Teho-osastolla ovat villasukat.
  5. Yhteisö. Moni yksinyrittäjä kaipaa ympärilleen yhteisöä, työkavereita ja juttuseuraa. Coworking voi auttaa puhkaisemaan yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden kuplan, kun tarjolla on samanhenkistä seuraa. Isommissa coworking-yhteisöissä lähettyvillä voi olla monen eri alan asiantuntijoita, joista voi tulla jopa yrityksesi asiakkaita, alihankkijoita tai liikekumppaneita. Myös pienemmissä yhteisöissä toisilta jäseniltä saa helposti vertaistukea, kaikupohjaa ja uusia näkökulmia. Tyypillisesti coworking-porukan kesken järjestetään myös koulutuksia, vietetään vapaa-aikaa ja vaikkapa pikkujouluja.

Teho-osaston lisäksi yhteisöllistä työtilaa Tampereella tarjoavat myös muun muassa Crazy Town sekä marraskuussa Ratinaan avattava Mothership of Work (MOW). Jutussa esitetyt hinnat on haettu näiden yritysten verkkosivuilta, eivätkä ne sisällä arvonlisäveroa.

Olen varannut ajan MOWin tutustumiskierrokselle, ja seuraavassa blogikirjoituksessa luvassa onkin maistiaisia siitä.

Kirsi / Teho-osasto

 

Onko sinulla jotain kysyttävää yhteisöllisistä työtiloista? Kommentoi alle.

 

Kirjoitukseen on haettu inspiraatiota:

8 Perks of Coworking Spaces for Savvy Entrepreneurs by Allison Canty — Published in Entrepreneurship, Startup on July 23, 2012: https://grasshopper.com/blog/8-perks-co-working-spaces/

Become Nomad (Eli David): Advantages of Coworking https://becomenomad.com/advantages-of-coworking_/

Comment (1)

Comments are closed.